KATE ATKINSON – ŽIVOT ZA ŽIVOTOM

izdavač: Vuković & Runjić

Život je samo skup nasumičnih trenutaka, koji nanizani jedan za drugim vode do sadašnjeg trenutka.

Život je samo skup svjesnih i nesvjesnih odluka i izbora, koji nanizani jedno za drugim vode do sadašnjeg trenutka.

Život je skup slučajnosti.

Život je samo jedan… no, je li zaista?

Ursula Todd rođena je 11. veljače 1910. godine.

Ursula je umrla pri porodu.

Ursula se utopila u dobi od četiri godine.

Ursula je pala s krova, pokosila ju je španjolska gripa, odnijela ju je groznica nakon bolničkog zahvata, poginula je u ratu, ubila se…

Ursula je umrla nebrojeno puta.

Ursula se svaki put iznova rodila 11. veljače 1910. godine.

Reinkarnacija. Ponovno rađanje duše u novom tijelu. Uobičajeno bez sjećanja na prethodni život.

Ursula se reinkarnirala nebrojeno puta, svaki put u istom tijelu, sjećajući se fragmenata prošlih života. U posljednjem od njih, onom idealnom, zbog tih će sjećanja učiniti nešto što u stvarnosti svi još i dan danas priželjkujemo da je učinjeno.

Nevjerojatna knjiga. Vremenski pokriva period obaju svjetskih ratova, desetljeće „vamo tamo”. U tih šezdeset godina, Ursula će proći svašta: od gubitka članova obitelji, gubitka djevičanstva, gubitka vlastitog djeteta, gubitka ljubavi, umalo i gubitka razuma… Nevjerojatno ispletena priča o jednom, a opet o mnogo različitih života, koje jedan od drugoga dijeli samo jedan trenutak, jedna odluka, jedna sitnica. Apsolutno je nepojmljivo koliko daljnji tijek našeg života ovisi možda o jednoj jedinoj rečenici, o jednom izboru, o jednom odustajanju, o jednom krivom skretanju.

Opčinjena sam ovom knjigom. Ako zanemarimo zorno prikazivanje ratnih stradanja, koja su mi bila malo previše, knjiga je rapsodija. Osobito meni, koja čitav život one dragocjene trenutke prije sna trošim na razmišljanje o tome kako bi moj život izgledao da sam…

Kako bih danas živjela da nije bilo rata?

Kako bih danas živjela da tata nije imao prometnu nesreću zbog koje smo doselili u Zagreb?

Kako bih danas živjela da se nikad nisam bavila sportom?

Kako bih danas živjela da sam upisala srednju školu koju sam u dubini duše htjela, a ne onu koja je bila prikladnija s obzirom na sport?

Kako bih danas živjela da sam prihvatila studij u SAD-u s odbojkaškom stipendijom u Seattleu ili Kaliforniji?

Kako bih danas živjela da nisam studirala ekonomiju?

Kako bih danas živjela da nisam morala raditi tijekom čitavog studija?

Kako bih danas živjela da sam za studentskog putovanja u Bratislavu razgovarala s najzgodnijim od trojice britanskih studenata, za kojega sam danas sigurna da je svjetski poznat glumac, u što bih bila sigurna da smo osim pogleda i osmijeha razmijenili koju riječ, ili barem imena?

Kako bih danas živjela da nisam završila na operacijskom stolu „pet do dvanaest”, nakon čega mi se život okrenuo za sto osamdeset?

Kakva bih osoba bila u svakom od tih života?

Bih li u nekom od tih života upoznala svog životnog suputnika iz ovog života? Vjerojatno ne bih. I baš zato sam zahvalna na svakom izboru i svakoj slučajnosti (ma bila ona i loša u datom trenutku), jer su mi donijeli život kakav imam sada.


Ursula je imala više „pokušaja”. Koji je od njih bio najbolji, to samo ona zna. Čitajući Ursulinu priču imala sam osjećaj kao da igram video igru – kad u igrici izgubite život, novi počinje na mjestu gdje ste prošli izgubili pa onda drugačijom strategijom idete dalje kroz igru. No, svakako sam više uživala nego u nekoj video igrici. Dubina, izričaj, hvatanje ukoštac s vrlo teškim temama iz tog doba i jednostavna divota ovog literarnog djela, razlog su zbog kojeg ću svakome preporučiti Život za životom. Žao mi je samo što drugi naslov iz duologije o obitelji Todd nemamo priliku čitati na hrvatskom jeziku, ali svakako ću si dati truda i nabaviti ju na engleskom, jer Kate Atkinson piše stvarno za dušu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s