SUSANNA CLARKE – KRALJICA FANTASTIKE

Za Susannu Clarke prvi put sam čula nakon što je objavljena njezina knjiga Piranesi. Pogađate, preplavila je društvene mreže. Kupila sam ju, čekala je na polici da se bura stiša 🙂 A onda se dogodio posjet knjižnici gdje me s police gledalo njezino remek-djelo Jonathan Strange i G. Norell. Znam da je čekala samo mene. Nakon što sam pročitala to čudo, morala sam krenuti i na priče koje ju dopunjavaju (a nisu prevedene kod nas), The Ladies of Grace Adieu and Other Stories, a onda i na sudbonosnog Piranesija 🙂 Bio je ovo projekt koji je trajao gotovo dva mjeseca pa krenimo redom.

JONATHAN STRANGE I G. NORELL

izdavač: Vuković & Runjić

Sredinom listopada dogodio se „taj” posjet knjižnici. Išla sam po knjigu o prehrani koju sam još davno rezervirala pa sam odlučila malo prošetati među policama da vidim hoće li mi još nešto zapeti za oko. I bome je zapelo. Kako i ne bi, ima skoro devetsto stranica! 🙂

Kad vam na poleđini knjige, sam bog fantastike, Neil Gaiman, kaže kako je to najveće djelo engleske fantastike u posljednjih sedamdeset godina, onda sjednete i čitate. I bome sam sjela i čitala. Danima. Noćima. I uživala sam.

Priča prati posljednjeg engleskog čarobnjaka, koji nakon dvjesto godina pokušava magiju vratiti u Englesku. No, Gilbert Norell ima vrlo striktna pravila kad je u pitanju magija – smatra da ju je najbolje prakticirati u teoriji, iza zatvorenih vrata svoje bogate knjižnice. Planove će mu pomrsiti čovjek koji će pukom igrom slučaja postati drugi najmoćniji čarobnjak u Engleskoj, Jonathan Strange, budući Norellov učenik pa i daleko više. Kroz čitavo desetljeće pratimo Strangeov uspon i Norellovu… stagnaciju?, njihov utjecaj na neke od dobro poznatih događaja u engleskoj povijesti, kao i na ishode bitaka u ratu protiv Napoleona. Čarobnjaci će postati neizostavan dio engleske politike i vojske. Istovremeno, jedan od njih pokušavat će dostići učenja velikog Kralja Gavrana, dok će drugi svim silama pokušavati zatrti svaki spomen na njega. Kako priča napreduje, u nju će (kroz razne portale) ulaziti i izlaziti najživopisniji likovi – jedni da zagorčaju život čarobnjacima, drugi da im pomognu u njihovom naumu, jedni da spriječe ponovno uspostavljanje magije u Engleskoj, drugi da daju svoj obol. Bit će tu i ljubavi i plesa, čarobnih mjesta i čarobnih ogledala, vještih dijaloga i bogatih prepirki, ali ni u jednom trenutku neće biti praznog hoda. Za knjigu ovog obima, apsolutno je nevjerojatno da nema dosadnih dijelova… kao da je u pitanju nekakva… magija!

Prekrasna izvedba, prekrasne rečenice, prekrasan ambijent, prekrasni likovi, jednostavno savršenstvo od prve do posljednje stranice. Žao mi je samo što mi je ovoliko dugo trebalo da otkrijem čaroliju Susanne Clarke. A možda je upravo sad vrijeme kad sam ju trebala otkriti. Kroz deset dana, koliko mi je trebalo da pročitam knjigu, potpuno me uvukla u svoj svijet, u svoju magičnu Englesku, u svoju Vilinsku zemlju i pokazala mi da je magija tu, čeka nas kad god ju zatrebamo. I kako to obično biva kad se zaljubim u knjigu iz knjižnice, bacila sam se u potragu za primjerkom koji ću smjestiti na svoje police i vratiti mu se kad poželim (još) malo čarolije. Potraga nije bila nimalo laka, kao što ni ne treba biti kad je u pitanju izvanredno djelo, no na kraju sam uspjela. Iako je knjiga odavno rasprodana, posrećilo mi se u jednom zagrebačkom antikvarijatu i evo je, smiješi mi se s polica, dok je primjerak iz knjižnice možda već u nečijim drugim rukama. Ja ću uživati u ovoj fotografiji oba primjerka, jedan pored drugog i pitati se kako to da se izdavač odlučio tiskati knjigu s dva ovitka, je li možda riječ o dvama različitim izdanjima (iz impresuma to nisam uspjela otkriti), ili je na djelu nekakva čarolija, a vas ću pozvati da se bacite u potragu za knjigom (makar u knjižnicama) i, ako već niste, otkrijete čarobni svijet mašte Susanne Clarke.

Nakon Jonathana Strangea i G. Norella napravila sam odmak od Susanne Clarke u trajanju od nekakvih mjesec dana (dok sam čekala da mi ova divotica stigne s Book Depositoryja), no magija koja me prožimala dok sam čitala prvu knjigu, ostala je prisutna i za vrijeme čitanja druge knjige.

The Ladies of Grace Adieu zbirka je priča koja tematski (i mjestimice vremenski) prati Jonathana Strangea i G. Norella. Osam priča duboko protkanih čarolijom Susanne Clarke pročitala sam gotovo u jednom danu. Iako malo zahtjevnija od prve knjige, s obzirom da je na engleskom jeziku (nikako mi nije jasno zašto nemamo njezin prijevod kod nas, prava je šteta), ali ništa manje lijepa i čarobna. Među pričama susrest ćemo razne zanimljive i osebujne likove (ništa manje od Susanne Clarke ne bismo ni očekivali) u njihovim avanturama, ali pojavit će se tu i pokoji dobro poznati lik iz Jonathana Strangea i G. Norella, čak i jedan od naslovnih likova, iako u sporednoj ulozi. Ako ste, poput mene, u bilo kojem trenutku osjetili apstinencijsku krizu za riječima i djelima Susanne Clarke, od srca vam preporučam ovu zbirku priča. A ja odoh dalje odmah se baciti na Piranesija, da vidim na kojoj strani spektra ću se naći kad je u pitanju ta knjiga 🙂

PIRANESI

izdavač: Vuković & Runjić

Piranesi živi u Kući. Tako je bilo oduvijek. On je Voljeno Dijete Kuće. Kuća mu ostavlja darove i hrani ga, a on istražuje stotine njezinih Dvorana, imenuje tisuće Kipova, prati Plimu i Oseku, prinosi darove Mrtvima i o svemu tome vrijedno vodi bilješke u svojim Dnevnicima. Petnaestero ljudi živi u Kući. Trinaestero je Mrtvih, a dvojica Živih – Piranesi i Drugi, s kojim se sastaje utorkom i petkom. Drugi je njegov jedini prijatelj i brine se za njega: kao onaj put kad mu je donio nove cipele kako bi mogao kilometrima pješačiti do sto devedeset i druge dvorane… No, jednog dana Drugi će ga upozoriti da bi se u Dvoranama mogao pojaviti još netko, neprijatelj s kojim Piranesi nikako ne smije stupiti u kontakt. Iznenada će se na vratima Dvorana početi pojavljivati oznake i poruke, a susret s Prorokom potaknut će Piranesija da počne preispitivati svoju stvarnost i vrati se svojim starim Dnevnicima. Ono što će otkriti poljuljat će Svijet kakav poznaje oduvijek…

Nemam. Riječi.

Mislila sam kako čaroliju Jonathana Strangea i G. Norella ništa ne može nadmašiti, ali Piranesi je čudo. Priznajem, ispočetka mi ništa nije bilo jasno, malo sam se i gubila u Piranesijevim zapisima, no vjerovala sam Susanni Clarke i bome nisam požalila. Priča koju je ovdje isplela apsolutno je nevjerojatna, no ništa manje nije ni bilo za očekivati. Ako uđem u previše detalja pokvarit ću vam napeti kraj, ali mogu reći da se možda sporiji tempo prve polovice knjige itekako isplati. Za one koji su čitali autoričin prvijenac neće predstavljati nikakav napor „strpiti se” stotinjak stranica (pod navodnicima, jer meni ni ta sporna prva polovica nije bila problematična, osim sporadičnog gubljenja koje sam spomenula), no za one kojima je ovo prvi susret s njezinim pisanjem, možda će trebati mali poticaj. Vjerujte, isplati se. Piranesi je čista ljubav.

Apsolutno je nevjerojatna lakoća kojom Susanna Clarke stvara fantastične svjetove. Piranesi je toliko duboka i ljudska priča, da bismo lako mogli povjerovati i u ovaj fantastični dio. Znam da možda zvučim nesuvislo, ali neopisivo je teško objasniti gdje točno leži čarolija Susanne Clarke, to je nešto što morate doživjeti. Nemojte se plašiti ni pozamašnog Strangea, ni polarizirajućeg Piranesija – dajte im priliku. Nije svaka knjiga za svakoga i lako je moguće da vam se neće svidjeti, no ako postoji ikakva šansa da se zaljubite u pisanje Susanne Clarke poput mene, onda vrijedi truda višestruko. A o prijevodu ću reći samo ovo: čitala bih i telefonski imenik neke američke zabiti u prijevodu Saše Stančina. Još jedan čarobnjak na djelu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s