HAGAR PEETERS – MALVA

izdavač: antìpōd

Malo mi je nedostajalo da ne napišem ovaj osvrt. Sjela sam, otvorila prazan dokument i odlučila malo istražiti o (meni) prilično nepoznatom izdavaču. Nakon pogleda na vrlo skromnu web-stranicu, kliknula sam na poveznicu na njihovu Facebook stranicu i tamo otkrila kako su nakon objavljenog natječaja za primanje rukopisa manje afirmiranih autora iz lijepe naše, na koji je pristiglo preko sto pedeset rukopisa, isti odlučili poništiti, jer „pristigli rukopisi ipak nisu na onoj potrebitoj literarnoj razini koju bismo željeli”. Iako su na početku te objave tvrdili kao su u užem izboru bila dva vrlo kvalitetna rukopisa, ipak su odlučili odustati od svega, jer tko će se još zamarati ulaganjem u poboljšanje rukopisa uredničkim intervencijama. Pa ti budi pisac u Hrvatskoj… sramota. Odmah me steglo u želucu i pomislila sam, eto nam još jednog snobovskog izdavača, orijentiranog na „kvalitetnu, visoku književnost”. Zbljuv. No, knjiga me toliko oduševila da sam ipak odlučila riječ-dvije posvetiti njoj. Ako ju poželite čitati, moj prijedlog je da posudite u knjižnici. Mrzim snobove, j***ga.

Malva mi je zapela za oko čim je izašla. Nešto u naslovnici i kratkom naslovu me vuklo toliko da sam ju pokušala „uvaliti” na jednom od book club susreta, no bezuspješno – Buddha iz predgrađa imao je jače argumente u tom trenutku. No, Malva mi nije izlazila iz glave. U više navrata razmišljala sam da ju kupim, no bojala sam se za kvalitetu prijevoda, tema mi je djelovala turobno, a knjiga nije jeftina. I tako se Malva „pacala” negdje u dnu mog uma, sve dok ju nedavno nisam uočila u knjižnici. Savršeno.

Malva Marina Trinidad del Carmen Reyes jedino je dijete slavnog čileanskog pjesnika i diplomata Pabla Nerude. Rođena s hidrocefalusom, nije bila na ponos i diku svog oca, koji je i nju i majku ostavio u potrazi za životom dostojnim pjesnika. U svojim memoarima Priznajem da sam živio nije ju niti spomenuo. Ona za njega nije postojala, iako je punih osam godina dijelila planetu s njim. Umrla je u dobi od osam godina. Malva, sljez, naratorica je ove priče. Priče koju pripovijeda obraćajući se samoj autorici s drugog svijeta.

Da, sinopsis je djelovao turobno, no knjiga je sve samo ne to. Od Malve saznajemo detalje iz života Pabla Nerude i njegovih prijatelja pjesnika, o njegovim ženama (a imao je tri, službeno), o političkoj, društvenoj i ekonomskoj situaciji u Čileu, Španjolskoj i Nizozemskoj početkom i za vrijeme Drugog svjetskog rata, o majčinoj obitelji, o obitelji Hagar Peeters, ali i o dušama s kojima se Malva druži na onom svijetu – sve redom zanemarena djeca velikih imena iz znanosti i umjetnosti. Pojavit će se tu i veliki Sokrat, kao i neprežaljeni Roald Dahl.

Poetski napisana, Malva često preskače iz jednog vremena u drugo, s jednog svijeta na drugi, vraća se pa opet juri, pa se malo ponavlja, no sve je baš tamo gdje treba biti, ništa nije suvišno. Unatoč teškom stanju u kojemu je Malva proživjela svojih osam godina, unatoč ocu koji ju je napustio, Malva s onog svijeta vesela je duša, neopterećena zamjerkama, pršti od humora i razigranosti.

Malva je po svim pitanjima ispunila pa i nadmašila moja očekivanja. Knjiga je izvrsno prevoditeljski, lektorski i urednički odrađena, nemam apsolutno niti jednu zamjerku. Pitka je, riječi samo klize preko stranica i čisti je užitak za čitanje. Šteta samo što u pozadini stoji doza književnog snobizma. Stvarno mislim da nema potrebe za time. Ali, tko mene išta pita 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s