TAYLOR JENKINS REID – DOK NAS BRAK NE RASTAVI

izdavač: Vorto Palabra

Taylor Jenkins Reid jedna je od autorica čije su knjige toliko „hajpane” na društvenim mrežama, da mi se jednostavno nisu nimalo čitale. Kod nas je objavljena Sedam muževa Evelyn Hugo – pričekat će. Zatim je stigla Daisy Jones i Šestorka – neka malo odmori na polici, svi sad pišu o njoj, jednostavno #nemrem.

A onda je neki dan na moju adresu stigla njezina treća kod nas prevedena knjiga, Dok nas brak ne rastavi (After I Do). Kratki pogled na sinopsis i znala sam da ću ju odmah uzeti na čitanje. Pod odmah mislim čim završim onu koju u tom trenutku čitam (a ta je bila bome velik zalogaj, no o njoj jednom drugom prilikom). U nedjelju navečer dovršila sam tu debeljucu (872 stranice!) i bacila se na Taylor. Bilo je oko 19 sati. Jučer u 10:30 knjiga je bila pročitana. Prva poruka otišla je na adresu prevoditeljice ( i velike obožavateljice TJR – otprilike kao što sam ja kad je u pitanju Leigh Bardugo 🙂 ) Jelene Pataki, a druga na adresu moje najfrendice koja je moj jedini prozor u knjiški svijet (možda sam malo pretjerano dramatična, ali neka bude 😛 ) otkako sam (opet) napustila društvene mreže (i o tome nekom drugom prilikom, možda 🙂 ). Oduševljena sam. Idemo redom.

Lauren i Ryan upoznali su se na fakultetu i zaljubili se. Onako kako to inače biva. Sada, jedanaest godina kasnije, stvari u njihovom petogodišnjem braku počele su se klimati. Nešto nije u redu. Svađe su svakodnevne, oko najmanjih sitnica. Ogorčenost. Netrpeljivost. Čini se kao da je ljubav nestala. Umjesto da naprave drastičan rez i razvedu se, Lauren i Ryan odluče se razdvojiti na godinu dana. Pravila su jednostavna: neće biti nikakvog kontakta među njima, nema poruka, nema poziva i nema susreta. Godinu dana. Nakon toga vidjet će na čemu su i hoće li uspjeti spasiti svoj brak.

Tema je i više nego aktualna svakome tko je u braku. Godinu, dvije, pet, dvanaest, dvadeset. Svi smo u nekom trenutku pomislili kako to više ne ide, razvedemo se u svojim glavama barem jednom godišnje. Jesu li razlog tome nebrojene prljave čarape na podu, podignuta daska na toaletu, rušenje autoriteta pred djecom, nepravedna raspodjela kućanskih poslova, nerazumijevanje potrebe za samoćom, nedostatak komunikacije – od „najbezazlenijih” do onih kritičnih, razloga je pregršt. No, u jednom trenutku jezičac prevagne na jednu stranu – češće onu „ostat ćemo u braku”. Jer razvod nije mala stvar. Naročito zbog prljavih čarapa.

Stvari koje su Lauren i Ryana dovele pred zid nisu nimalo bezazlene. Netrpeljivost i nepodnošljivost, zamjeranje i nedostatak komunikacije. Razdvojenost se čini kao jedini logični korak. S obzirom da priču pratimo iz perspektive Lauren, jasno da smo dobili samo njezino viđenje braka i onoga što je uslijedilo kad su odlučili pritisnuti pauzu na njega. Isprva su osjećaji kao nakon prekida – tuga, praznina, samoća – no, s vremenom ispada da je ona „daleko od očiju, daleko od srca” istinitija nego što se mislilo. U priču počnu ulaziti druge osobe i soliranje više nije toliko loša opcija. Živ se čovjek na sve navikne. No, brak je puno više od dijeljenja životnog prostora, svakodnevice i prezimena. Brak ne uključuje samo dvije osobe koje su pred zakonom rekle „uzimam”. Brak nije samo u dobru, ono u zlu češće je puno važnije. Na putu prema samospoznaji i odluci u kojem smjeru će krenuti njezin brak, Lauren će od obitelji i prijatelja dobiti dragocjene poglede na tu instituciju, na njezino značenje, na njezinu evoluciju, no nazivnik će svima biti isti – samo nemoj odustati.

Ako su sve knjige TJR ovako pronicljive, ovako duboke i ovako poučne, emotivne i prepune „ajme, upravo tako!” trenutaka, kupila me za čitav život. (Znam da nisu, ali dopustite mi ovo 🙂 ) Često zaboravljamo da je samo potrebno nakratko promijeniti perspektivu, kako bi dobili uvid u ono što nam se krije pred nosom. Kako je to Laurenina baka divno sročila – mogli ste se razdvojiti preko vikenda, a ne na godinu dana, i dobiti jednake rezultate (bez navodnika, jer nisam prepisala citat iz knjige, ali tako nekako je bilo). No, njih su dvoje odlučili učiniti to na svoj način, a je li im se isplatilo ili nije, to nije na meni da vam otkrijem. Reći ću samo da su nakon svoje godine razdvojenosti izašli kao pametnije i odlučnije osobe. Hepiend u svakom slučaju.

Svakome je teško u bilo kakvom odnosu. Obiteljski odnosi ponekad su najteži, ali tu smo nekako u zoni „moranja”, jer obitelj ne biramo, oni su tu bez obzira na sve. Ostali su tu svojim i našim izborom. Od bračnih drugova, prijatelja pa čak i kolega na poslu. Svaki odnos je težak i svaki odnos zahtijeva trud s obiju strana. No, onaj u koji ponekad zaboravljamo ulagati upravo je onaj koji nam je najbliži. I sam ulog najčešće nije pretjerano zahtjevan – zove se komunikacija. Svi problemi mogu se riješiti razgovorom. Hoće li ishod biti zadovoljavajući za obje strane, to je neizvjesno, ali izvjesno je da će se problem riješiti. Bez obzira što mu je uzrok: neslaganje oko izbora restorana za večeru, prljave čarape (da, znam, dosadna sam, ali uz dva muška u kući, probijam se kroz njih svakodnevno!), želje u seksu, ili ozbiljnije teme (koje po meni trebaju biti riješene prije braka) poput (ne)imanja djece, financijskih pitanja i raspodjele kućanskih poslova (vjerujte mi, brakovi su se raspadali zbog ove točke, ne podcjenjujte), razgovor rješava sve. Iskren, otvoren razgovor.

U posljednje gotovo dvije godine čula sam za raspad daleko više brakova nego što bih voljela. Prisiljeni biti u kući jedni s drugima, oni koji bi trebali biti najbliži shvatili su da ne mogu zajedno. Kad je brak postavljen na krivim temeljima, uvijek će izbiti kriza koja će ga poljuljati. Ima i brakova koji su očvrsnuli za vrijeme lockdowna, znam za nekoliko njih, unatoč radu od kuće i online nastavi. Gdje čeljad nije bijesna… Uglavnom, da ne idem preduboko u temu, pročitajte novu knjigu TJR, bili u braku ili ne. Topla, zabavna, informativna i prepuna životnih mudrosti svih dobnih skupina, svih bračnih statusa i nekolicine seksualnih orijentacija. Tko je rekao da ne može istovremeno biti i zabavno i korisno? A ima i jednog predivnog psa, ako vam treba dodatnih argumenata za čitanje. Zahvaliti mi možete kasnije 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s