KEN KESEY – LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA

izdavač: Šareni Dućan

Petak navečer. Iako mi i duša i tijelo vape za odmorom i horizontalnim položajem pred ekranom na kojemu se vrti nova sezona omiljene serije (ako niste, obavezno pogledajte Locke&Key na Netflixu, ali prvo pročitajte stripove 😉 ), ja sjedim ispred laptopa i kuckam ovaj osvrt.

Knjigu sam pročitala prije nekih pola sata. Kako bi rekao naš Knjiški zmaj – izbila me iz cipela. Zapravo sam zbog njega i uzela ovu knjigu na čitanje. Kad sam ju ugledala na polici u knjižnici, sjetila sam se kako ju je imao na svom book clubu prije gotovo tri godine i kako ga je oduševila. To je bio glavni razlog zašto sam ju uzela na čitanje. Pa neka onda netko kaže da blogeri ne trzaju na preporuke drugih blogera 🙂

Mentalna institucija u Oregonu početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Odjel koji vodi „naci” sestra Ratched. Red se zna, rutina je ustaljena, svatko od osoblja i pacijenata zna svoju ulogu u mašineriji Sustava, kako nam priča gluhonijemi pripovjedač, Poglavica Bromden, jedan od dugovječnih pacijenata, visoki Indijanac po očevoj liniji. Otac mu je stvarno bio poglavica. Posljednji poglavica. Rutinu odjela razmrdat će novi pacijent, glasni, drčni, nametljivi i razmetljivi McMurphy – kriminalac koji je s radne farme zbog problema u ponašanju poslan na „uštimavanje” u bolnicu. Pokušavajući razbiti monotoniju Odjela, svim će silama nastojati probiti oklop zloglasne Glavne sestre (Ratched), izbaciti ju iz takta, sprijateljiti se s pacijentima, ali ujedno ih i oderati za koji dolar na kartama. McMurphyju će se prikloniti dobar dio tzv. akutnih pacijenata i pokrenut će pravu malu revoluciju, no sestra Ratched spremno će dočekati svaki njihov pokušaj. Čitava će buna eskalirati cjelonoćnim pijančevanjem uz „prijateljice noći” nakon čega će McMurphyjeva priča skrenuti u sasvim neočekivanom smjeru.

Iako okarakterizirana kao teška i sumorna, knjiga Let iznad kukavičjeg gnijezda meni je bila sve je samo ne to. Da, ispod površine se bavi teškim temama, o čemu ću pisati za koji trenutak, ali ton priče varira između šašavog i bizarnog u preko pedeset nijansi. Čitavo vrijeme navijate za te momke i nekako se potajno nadate da će preokrenuti Sustav iznutra, pobjeći, slomiti sestru Ratched i uz taktove nekog veselog rockabilly hita odšetati iz te sumorne ustanove u zalazak sunca. No, to se neće dogoditi. Jednim dijelom jer je dobar dio akutnih pacijenata dobrovoljno u toj ustanovi i sami osjećaju kako nisu spremni suočiti se s vanjskim svijetom. Pomislit ćete na onaj sindrom otete osobe, ili zatvorenika, koji nakon višegodišnjeg zatočeništva preferiraju sigurnost i rutinu zatvora, od nesigurnosti i nepoznatog vanjskog svijeta. I sve je to razumljivo, no ono što Ken Kesey pokušava dočarati svojim neobičnim, humorom prožetim romanom, miljama je daleko od crno bijele situacije zatočeništva u mentalnoj instituciji.

Često tumačen kao kritika političkog sustava (komunizma), Let iznad kukavičjeg gnijezda predstavlja borbu protiv autoriteta, Sustava, protiv nametnutih normi i ograničenja, jer – primijetit ćete – većina bolesnika nisu zapravo bolesni, nego jednostavno nesposobni uklopiti se u svijet „vani”. Oni su ispred svog vremena, reklo bi se, jer u knjizi se provlače ideje koje su u godinama pisanja ovog romana bile tek u povojima, poput seksualne revolucije, koja je svoj zamah dobila tek krajem šezdesetih. McMurphy i naš pripovjedač Poglavica, poput kauboja i Indijanca iz nekog starog vesterna, samo ovaj put na istoj strani, kako je to u pogovoru knjizi vješto istaknuo Damir Radić, vodit će juriš prema slobodi zahtijevanjem promjena učmalih rutina, vrijednosti i normi, postavljajući ono ključno pitanje „zašto?”.

Iako ključno u priči, pripovijedanje dugogodišnjeg pacijenta umobolnice, vidjet ćete, nije uvijek sasvim pouzdano. Tako ćemo kroz prekide u priči doznavati više o Poglavičinom djetinjstvu, ali i proživljavati njegove „epizode” fantazija i halucinacija, pri čemu ćemo dobiti dojam kako možda priča i nije onakva kakvom ju je on ispričao. Nepouzdani pripovjedač još je jedan fenomenalan dodatak ovom fantastičnom romanu.

Dugo sam zazirala od čitanja ove knjige. Let iznad kukavičjeg gnijezda jedna je od onih knjiga o kojima sam stvorila (nepravedno) mišljenje temeljeno na iskustvima drugih, na „rekla kazala” fragmentima koje sam čula (mahom o filmu) tu i tamo, iz čega se stvorila slika knjige koju nisam poletjela pročitati. Slično je bilo i s romanom Majstor i Margarita, no kad smo ju čitale na book clubu, toliko me oduševila da sam odlučila svim knjigama od kojih sam zazirala u prošlosti pružiti priliku. Tako je sada na red došla ova, a vjerujem da ću se uskoro baciti u potragu i za Kvakom 22, Draculom i Klaonicom pet.

Ukratko, Let iznad kukavičjeg gnijezda me oduševila. Nadmašila je moja očekivanja. Pripovijedanjem, radnjom, temama kojih se dotiče kroz priču, likovima, ali i onim realističnim elementima koji su obrađeni u knjizi, temeljeni na osobnom iskustvu samog autora, a koji su danas potpuno nezamislivi poput terapije elektrošokovima i lobotomije. Sve u svemu, jedan kompletan moderni klasik koji apsolutno preporučujem svima da pročitaju. Za film nemam preporuku, jer ga nisam gledala. Iako vjerujem da je odlična glumačka postava odradila fenomenalan posao, činjenica da ekranizaciju ni sam autor nije želio pogledati zbog izmjena koje su učinjene protivno njegovom mišljenju, trenutno me odbija od toga. Tko zna, možda kroz neko vrijeme, kad opet odlučim davati prilike 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s