KRYSTAL SUTHERLAND – KEMIJA SRCA

izdavač: Sonatina

Priča je to stara koliko i vrijeme: dječak upozna djevojku, zaljube se, ali jedno od njih (ili čak oboje) nosi težak teret koji staje na put njihovoj ljubavi. Svim silama i čistom mladenačkom tvrdoglavošću nadići će sve teškoće i doći do sretnog kraja – koji ne mora uvijek biti onakav na kakav smo navikli.

Pisali su nam o tome (i još uvijek pišu!) John Greene, Jennifer Niven, Nicola Yoon, Rainbow Rowell te mnogi drugi, a sada im se pridružila i debitantica Krystal Sutherland.

Henry Page ima sedamnaest godina i upravo je ušao u završnu godinu svog srednjoškolskog obrazovanja. Plan je odavno skovan: s čim manje stresa završiti srednju školu i upisati neki fakultet. Nije vrsni matematičar, niti sportaš pa se snalazi s onime što ima – prilično je vješt u pisanju pa konačno, nakon godina marljivog truda, dobiva mjesto urednika školskih novina. No, to mjesto morat će dijeliti s novom curom, koja mu je već zapela za oko.

Grace Town prebacila se u Henryjevu školu nakon traumatičnog događaja, prometne nesreće u kojoj je izgubila nekog važnog, a ona ostala teško povrijeđena. U sredinu se uklapa neurednom frizurom, preširokom muškom odjećom i držanjem postrani. Upravo time istaknula se u Henryjevim očima.

Ono što je počelo kao prijateljstvo, uskoro prerasta u nešto više, nešto komplicirano, nešto srceparajuće, nešto s toliko prtljage da nema tog tinejdžera koji bi ju mogao (pod)nositi. No, Henry nije običan tinejdžer.

Kroz mukotrpni labirint odnosa između Henryja i Grace probijamo se suzama i smijehom prema sretnom kraju, no imajte na umu da sretan kraj ne uključuje uvijek „živjeli su zajedno, sretno, do kraja života”. U stvarnom životu, sretan kraj pitanje je naše vlastite percepcije i vrlo često postane samo jedan lijepi, novi početak.

Priča je to stara koliko i vrijeme, ali opet posve drugačija. Kad mislite da ste vidjeli sve, na scenu stupi Krystal Sutherland i pobrka sve lončiće. Emocije pršte iz svakog dijaloga, njihovi osjećaji vam teško sjedaju na srce, plakali biste s njima i zbog njih, tješili ih, no muke s kojima se susreću protagonisti ove priče svojom bi težinom shrvale i odrasle ljude. Tinejdžeri su posebna sorta – nisu još sasvim odrasli, a daleko su od djece. Iako nam se njihovi problemi ponekad čine bezazlenima, ne treba ih podcjenjivati, naročito one koje se tiču srca. No, osim klasičnog loma srca, u „Kemiji srca” teža je priča koja prati gubitak i nemogućnost pomirenja s njime. Kada nam osoba, koja nam je veći dio života bila doslovce sve na svijetu, bude oteta u tren oka, teško se pomiriti s gubitkom, a osjećaj krivice ponekad se čini jedinim ispravnim osjećajem, jer ne zaslužujemo izaći iz začaranog kruga tuge. Krivnja preživjelih, tako ga zovu. Ovdje je krivnja podignuta na drugu razinu, onu tinejdžersku, s naglašenim emocijama na pragu odraslosti, a opet toliko bazičnim da želimo samo zagrliti tu (ne više sasvim) djecu i držati ih dok ne prođe. Uz pregršt modernih referenci, dovitljive i zabavne dijaloge, pravi vrtlog emocija i jednu pitku, ali istovremeno srceparajuću priču, Krystal Sutherland pokrila je sve fronte i servirala nam klasičnu YA priču ovijenu jednim sasvim novim ruhom i vjerujem da od ove autorice možemo još puno očekivati.

P.S. Poantu ove “potresne” Polone na fotografiji , koja je k meni stigla u komadićima, a sada je ponovno sastavljena, shvatit ćete kad pročitate knjigu 😉 A borovnice su tu samo zbog boje 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s