MATT RICHARDS, MARK LANGTHORNE – SOMEBODY TO LOVE: FREDDIE MERCURY – ŽIVOT, SMRT I NASLJEĐE

izdavač: Rockmark

Moje poznavanje Queena i njihovog glazbenog opusa do čitanja ove knjige svelo se na ono što bismo mogli nazvati općom kulturom – spotovi koji su se vrtjeli na MTV-u ranih devedesetih, pjesme koje bih čula na radiju i činjenica da je frontman Freddie Mercury bio osebujna ličnost koja je prerano napustila ovaj svijet uslijed pošasti zvane AIDS.

Freddie Mercury umro je kad je meni bilo devet godina. Otprilike tad sam počela razvijati vlastiti glazbeni ukus, koji je šetao na relaciji boy bandovi – elektronska glazba. Od NKOTB do 2 Unlimited i sve između pa i oko toga. MTV, ali ponajviše njemački glazbeni kanal VIVA udarili su temelje mojim budućim glazbenim preferencijama. To se uglavnom svelo na tzv. eurodance i već spomenute boy bandove. Queen se, poput većine „drugih” bendova tih godinama nalazio na margini moje pažnje, među onim spotovima za koje se jedva čekalo da završe pa da bude nešto „po mom”. Jedini spot u kojemu bih bezrezervno uživala, zbog njegove komične komponente na početku, bio je I Want To Break Free. Srećom, nisam se povela za tadašnjim glazbenim ukusom mojih roditelja, jer je, uz povremeni izlet u solo opus Georgea Harrisona i Roya Orbisona, većinom uključivao zvuke tamburice, uključno s nesuđenim zagrebačkim gradonačelnikom 🙂

Odrastanje je pratio manje više jednak ukus, uz povremene iskorake prema trenutno popularnim pop izvođačima kao što su bili No Doubt, TLC, Britney Spears, Ricky Martin i tako dalje i tako bliže. Žanrovski sam bila posvuda, vremenski samo u trenutku. No, kako to biva, kad uđete u određene godine, nastupi nostalgija tako da sam od sredine svojih tridesetih nepovratno zapela u zvukovima osamdesetih i devedesetih, uz povremeni ustupak modernim popularnim EDM hitovima. Domaću glazbu ne slušam valjda od srednje škole i nezaboravne himne izlazaka u zagrebački The Best „Da l’ da udarim šakom o stol ja, ili to jednoj ženi ne treba…” – tko zna zna, tko ne zna možda i bolje 🙂

Unatoč svemu nabrojanom, kad zasviraju prvi taktovi Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, I Want To Break Free, We Will Rock You, I Want It All, Who Wants To Live Forever, The Show Must Go On, Radio Ga Ga, Under Pressure, Another One Bites The Dust i još nebrojeno mnogo pjesama, budite sigurni da ću ih prepoznati, zaplesati, a uz neke čak i zapjevati. No, bez iznimke izmamit će mi osmijeh na lice. Toliki je utjecaj Queen imao, ima i imat će na sve prošle, sadašnje i buduće generacije.

Moj kontakt s Freddiejem Mercuryjem svih ovih godina sveo se samo na interakciju preko pjesama i video spotova. Nisam gledala niti jedan intervju, nisam čitala nijednu biografiju, ništa. Kao što sam napisala na početku, bio je za mene osebujna ličnost karakterističnih nastupa i jedinstvenog glasa. Osim poštovanja za sve što je stvorio s grupom Queen i ostavio iza sebe, drugih osjećaja nisam imala. Do sada.

Intiman, dubok i bolan uvid u život i borbu frontmena jednog od najvećih bendova svih vremena.

Povijesni pregled uspona i brojnih padova benda koji je od početka bio osuđen na svjetski uspjeh čistom snagom volje njegovog pjevača.

Priče iza nastanka nezaboravnih hitova.

Sloga i nesloga unutar benda, praćena polarizacijom članova na obiteljske ljude željne mirnog života i Freddieja.

Detalji koji su obilježili dva desetljeća ekstravagantnog tuluma koji je bio Freddiejev život.

Pozadinska kulisa proboja smrtonosnog virusa među ljudsku populaciju, kao i njegovog nekontroliranog širenja u određenoj populaciji SAD-a osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Borba za goli život, tajne, ljubav, seks, droga i hektolitri alkohola, upornost, osebujnost, eksperimentiranje s glazbom i putenim užicima te gomila hitova u kojima će uživati još mnoge generacije.

Nemoguće je suvislo sažeti bogatstvo tema kojih se dotakla ova knjiga, niti napisati „kratak sadržaj” nečijeg života.

Osim što je biografija jednog neprežaljenog umjetnika, ovo je monografija jednog besmrtnog benda, kronologija hitova koji će ostati zapisani u povijesti, udžbenik iz povijesti i biologije – sveobuhvatan prikaz jednog vremena, jedne ere, jedne posebne ličnosti, kakvu svijet nije vidio ni prije Freddieja, niti će ju vidjeti ikad nakon njega.

Priznat ću da sam ostala zatečena količinom ekstravagancije, promiskuiteta i hedonizma kojemu se podvrgao čovjek, koji je u mojim skromnim mislima uvijek bio povučeni, neshvaćeni introvert. Koliko sam samo bila u krivu, toliko i nisam. Freddie je bio štošta, ali jednostavan nikako. Ne mogu se pohvaliti zavidnim brojem pročitanih biografija, no svakako je do sad najkompleksnija osoba koju sam na taj način upoznala. Čitanje knjige konstantno sam prekidala „guglanjem” i pregledavanjem spotova na YouTubeu kako bih na svoje oči vidjela ono što su biografi u tom trenutku spomenuli. Moram priznati da je za mene čitanje biografije Freddieja Mercuryja bilo iskustvo za sva osjetila – i sad, dok pišem ove riječi na slušalicama čujem kako je Freddie „to učinio zbog ljubavi” 🙂 Definitvno sam dobila bolji uvid u bend, Fredideja, ali i stekla novo poštovanje prema vrlo prepoznatljivim notama koje su proizašle iz simbioze jedinstvenog Freddieja i prizemljenih Johna, Rogera i Briana. Da, mogli bismo reći da je Queen trideset godina nakon gubitka svog „zaštitnog znaka” dobio novog fana. Vjerujem da se jedan takav „preobrati” gotovo svake minute negdje u svijetu, jer nasljeđe koje je ovaj neobičan, na trenutke težak, a na trenutke žaljenja vrijedan čovjek ostavio iza sebe živjet će još dugo dugo.

Jedna misao o “MATT RICHARDS, MARK LANGTHORNE – SOMEBODY TO LOVE: FREDDIE MERCURY – ŽIVOT, SMRT I NASLJEĐE

  1. Katarina kaže:

    Moje iskustvo potpuno obrnuto – od prve pjesme me očarao – stilski, vokalno, neverbalno, karizmom i vidljivom distancom preprušenom u introvertiranost. Preslušala sam more intervjua i pregledala hrpe snimki, dokumentaraca, snipeta u njegov život koji je toliko krio. Zatvaranje usred ničega da bi potkali kreativnost, rušenje okvira i granica…svejedno, vjerujem da bi u knjizi našla još puno novoga

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s