BOOK CLUB REPORT – STUDENI, 2020.

Pretposljednji book club susret u ovoj ludoj godini je za nama. Drugi po redu održan online. Iskreno se nadamo da na prva tri prsta jedne ruke možemo nabrojiti online susrete koji nas dijele od idućeg pravog, u našoj najdražoj knjižari.

Iako ni ovaj put nismo bile u punom sastavu, bilo nas je dovoljno da pretresemo ovomjesečnu lektiru, kao i pregršt drugih knjiških i neknjiških tema. Pa, krenimo redom.

O KNJIZI

Ovomjesečni izbor za book club čitanje bila je knjiga Stelle Gibbons „Dijete Roberta Postea”, u originalu „Cold Comfort Farm” prema mjestu radnje – Farmi Hladna Utjeha.

Kad u dobi od devetnaest godina Flora Poste ostane bez obaju roditelja, i bez nasljedstva, primorana je obratiti se rođacima diljem Engleske za pomoć, kako ne bi morala pronaći posao i tako zarađivati za život. Iako je dobar dio rodbine voljan prihvatiti mladu Floru pod svoj krov, nju zaintrigira pismo rođakinje Judith iz ruralnog Sussexa, koje je u najmanju ruku neobično. U pismu Judith Starkadder spominje njihov dug prema njoj, nešto čime se Judithin suprug ogriješio o Florinog oca te Flora željna otkriti o čemu se radi, odlazi iz Londona na farmu Hladna Utjeha.

Tamo će upoznati ekscentrične rođake, njihove nadničare i poslugu, ali i vrlo zanimljive likove iz obližnjeg sela. Primijetivši kako na farmi Hladna Utjeha ništa nije kako treba, Flora će zasukati rukave i učiniti ono što najbolje radi – dovest će živote Starkadderovih u red. Od najmlađe kćeri Elfine, mlade šumske vile, preko sinova Setha i Reubena, koji su redom zagriženi filmofil i vješti upravitelj farme te njihovih roditelja konzervativnog propovjednika Amosa i izgubljene mu supruge Judith, pa sve do Florine pratetke Ade Doom, koja ne izlazi iz svoje sobe (osim radi prebrojavanja članova obitelji dvaput godišnje), ne komunicira ni sa kime i ne dozvoljava da itko od Starkadderovih napusti farmu zbog nečeg groznog što je vidjela u drvarnici gotovo sedam desetljeća prije. Jasno je da će Flora imati pune ruke posla, no u njezinu sposobnost teško je sumnjati.

Iako bismo na prvu mogli pomisliti kako će priča izgledati poput sličnih koje prate put mladih gradskih djevojaka, primoranih da gradske užitke zamijene blatom ruralnih područja i njihovu tešku prilagodbu na nedostatak luksuza i komfora na koji su navikle, „Dijete Roberta Postea” sušta je suprotnost. Flora se bez ikakvih problema prilagođava seoskom životu, štoviše čini se da uživa u izazovu koji joj isti pruža i, u dijametralno suprotnom prikazu, u ovoj priči gradska djevojka pokušava udahnuti dašak civilizacije u obitelj neandertalaca.

Vrlo simpatičan sinopsis i obećanje smijeha, nisu bili dovoljni da nas obore s nogu. Iako brza, pitka i lagana priča, na momente je obilovala prenaglašenim, isforsiranim, zastarjelim humorom i vrlo pretjeranim, iskarikiranim situacijama. Priča nam je ostala nedorečena, nedostajao nam je pravi rasplet i odgovori na neka od vodećih pitanja koja su lajtmotiv knjige. Ni istoimeni film iz 1995. godine, s fenomenalnom glumačkom postavom koja uključuje Iana McKellena, Kate Beckinsale, Stephena Fryja, Rufusa Sewella, Joannu Lumley i predivnu profesoricu Sprout, Miriam Margolyes, nije nam uspio popraviti dojam.

Sve dok nam naša Ivana nije došapnula ključnu stvar i prosvijetlila nas: „Dijete Roberta Postea” trivijalizirana je parodija ruralne Engleske tridesetih godina dvadesetog stoljeća. To je bilo dovoljno da promijeni način na koji sam ja doživjela knjigu i da mi neke od zamjerki na knjigu sjednu na mjesto. Svejedno, i dalje ostaje srednja ocjena knjige i činjenica da neke cure nisu uspjele doći do kraja. Ostaje nada da ćemo s posljednjom ovogodišnjom book club lektirom popraviti gorak okus koji je nekima ostavilo prethodnih nekoliko naslova.

ŠTO DALJE?

Za sam kraj ove odurne godine, odlučile smo pročešljati top pet naslova koji su se provlačili kroz prve dvije godine našeg book cluba kao prve pratilje – knjige koje su zamalo pobijedile i postale naslov mjeseca. Među njima su se našli naslovi poput Misterioznog Henrija Picka, koji je nekoliko puta bio na čvrstom drugom mjestu, Djevojka iz močvare, koja je za dlaku izgubila od Slike Doriana Graya i koja bi pobijedila da cure nisu Doriana izabrale meni za rođendan, Kirke i Američkog braka, koje su zagolicale maštu članica, no ne dovoljno da pobijede, i konačno Noćnog tigra koji je za jedan presudni glas izgubio od Marqueza i njegovih Sto godina samoće prije dva mjeseca. I ovaj put borba je bila tijesna.

U finalu su se s jednakim brojem glasova našli Noćni tigar i Američki brak pa je moja malenkost morala presuditi. Prednost sam dala Noćnom tigru, budući da njega nisam još čitala, a i Američki brak mi se čini malo preteškom temom za ovo blagdansko i ino vrijeme. Za kraj godine, tako, bježimo u neki drugačiji svijet, u svijet mistike, praznovjerja, bajki, mitova i legendi, da barem na kratko zaboravimo ovaj čemer koji nas okružuje u stvarnom svijetu. Do idućeg book club reporta, koji će vjerojatno još biti stisnut u ovoj godini, ostanite pozitivni (ne na koronu, naravno) i čuvajte sebe i svoje najbliže ❤

Jedna misao o “BOOK CLUB REPORT – STUDENI, 2020.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s