Maria Hesse – Frida Kahlo: Život u slikama

izdavač: Iris Illyrica

Malo tko nije upoznat s fenomenom Fride Kahlo, njezinim specifičnim slikarskim izričajem, njezinim tragičnim životom i njezinom velikom ljubavlju.

Frida je rođena s defektom – bolešću zvanom spina bifida, ili rascijepljena kralježnica, zbog čega je imala ozbiljnih problema u razvoju. Povrh toga, sa sedamnaest godina doživjela je groznu prometnu nesreću, koju je jedva preživjela, ali tijelo joj je bilo nepovratno oštećeno. Činilo se kako Fridu njezino tijelo odbija od rođenja.

Nakon kobne nesreće, bila je prikovana za krevet i tu kreće njezina slikarska priča. A uskoro i svima poznata ljubav s Diegom Riverom, o kojoj su napisane brojne knjige i snimljeni filmovi.

Čitav Fridin život bio je jedna prepreka za drugom, jedna tragedija za drugom, od kojih one koje su kidale srce nisu bile ništa manje bolne od onih koje su trgale tijelo. Frida je bila žena koja je voljela, slikala, živjela, a sve to s ogromnom količinom boli. Umrla je premlada, ali pomirena sa svijetom.

Tako barem priča ona sama u ovoj prekrasnoj knjizi o njezinom životu. Pisana u prvom licu, u obliku intimne ispovijesti same slikarice, popraćena ilustracijama Fridinih najvećih umjetničkih djela (koje se savršeno uklapaju u svaki dio priče koji prate), uvodi nas u srž priče i duboko u osjećaje koje je slikarica sama proživljavala tragediju za tragedijom. Vrlo jezgrovita, iskrena priča, savršeno je objedinila izvore iz kojih je preuzeta u jednu vizualno i emotivno prekrasnu cjelinu o tragičnom životu ispunjenom umjetnošću.

U Fridinom životu pronaći ćemo radost, snagu, ljubav i hrabrost – sve ono što često sami izgubimo – koji će nas podsjetiti da i u najtežim okolnostima možemo preživjeti (i proživjeti), voljeti i stvarati.

Maria Hesse talentirana je ilustratorica iza koje stoji nekoliko sličnih biografija poznatih ličnosti, kao i ilustrirane inačice svjetskih klasika popu Ponosa i predrasuda, Malih žena, Razuma i osjećaja. Iskreno se nadam da ćemo barem dio njezinog opusa dobiti i kod nas, jer ovo je blago koje ne treba čuvati za sebe, nego dijeliti sa svijetom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s