Eimear McBride – Manji smo boemi

prevela: Anda Bukvić Pažin

izdavač: Fraktura

 

To je ta. To je knjiga koja je izazvala podijeljena, najčešće negativna mišljenja otkako je izašla.

Moja ju je prijateljica iz djetinjstva kupila na osnovu recenzije jedne blogerice. Iako je u recenziji pisalo da knjiga nije baš za svačiji ukus, ona se odvažila. Nije ju mogla čitati. Nije niti njezina sestra, koja je studirala stranu književnost (ne irsku, ali nije važno). Onda ju je posudila jedna od mojih najstarijih prijateljica, profesorica engleskog jezika. Ona ju je pročitala i oduševljena je. Kako meni svaki vrag ne da mira, odlučila sam ju i ja pokušati pročitati, tako da je taj neslavni primjerak došao do svoje četvrte čitačice.

Spoiler: rezultat je 2:2 🙂

Priča prati jednu turbulentnu ljubavnu vezu između osamnaestogodišnje studentice glume, koja je iz Irske došla u London na studij, i tridesetosmogodišnjeg glumca, koji još uvijek traži svoje mjesto u svijetu. Njihov odnos onima moje generacije izgledat će poput nečega što je “ispalo” iz Jerry Springer Showa. Love-hate odnos ovo dvoje podiglo je na jednu novu razinu.

No, sama priča i sama veza ne bi bili toliko turbulentni da nije njihovih pozadinskih priča, trauma iz djetinjstva i nezdravih odnosa prilikom odrastanja, pa i (u slučaju dotičnog) u odrasloj dobi. Radnja smještena u jednu akademsku godinu sredinom devedesetih, posezati će za prošlošću duboko u osamdesete i sedamdesete godine dvadesetog stoljeća.

Duboko ranjene individue, sa teškim i bolesnim traumama iz djetinjstva, u svojoj će boli kroz ljubav pronaći zajednički jezik i premostiti razliku u godinama. No, stvari nisu tako jednostavne, kada naučeno ponašanje preuzme kontrolu i oštećeni dio krene sustavno povređivati voljenu osobu. Uragan situacija, emocija i riječi pratit će dvoje glavnih likova (čija imena saznajemo tek pod kraj knjige) na putu prema iscjeljenju i normalnom životu.

Ako ste došli do ovog retka, jamačno se pitate što ne valja s knjigom. Zasada zvuči prilično čitljivo, možda i više od toga.

Ono što je velika specifičnost knjige jest način na koji je pisana. Rečenice nepovezane, bez početka i kraja, upravni govor stopljen s neupravnim, interpunkcija od koje se vrti u glavi – ukratko, jedna kaotična masa misli na koju se teško koncentrirati u dovoljnoj mjeri da možemo pratiti radnju.

Budući da je moja prijateljica, kojoj se svidjela knjiga, vrlo sličnog ukusa kao ja kada su u pitanju knjige, odlučila sam poslušati njezin savjet i “izdržati” jer nakon pedesetak stranica postane lakše. I bila je u pravu.

Kako nove cipele moramo razgaziti, tako očito postoje i neke knjige na koje se moramo “naviknuti”. Inače nisam pobornik forsiranja čitanja knjiga koje na prvu budu mučenje, no ovoga puta mi je drago da sam ustrajala. Nakon prvotne prilagodbe, niti stil pisanja nije više bio problematičan. Priča je zanimljiva i u nekim se dijelovima lako možemo pronaći u svojoj mladosti. U jako malo njih, doduše, jer životi kakve vode glavni likovi, nisu baš za preporuku 🙂

Veliki je naglasak u priči stavljen na tjelesni dio veze, koji prema kraju knjige pada u drugi plan, što je zapravo realna karakteristika svake veze: počinje tjelesnom privlačnošću kako bi se razvila u nešto dublje. Detalji nespretnosti prvih seksualnih odnosa para koji je krenuo u vezu, nesigurnost onog manje iskusnog, učenje, prepuštanje i uživanje, sve su to detalji u kojima ćemo pronaći djelić svojeg seksualnog sazrijevanja.

No, kada se prošlost glavnih aktera krene odmotavati, krenut će šokantni dijelovi, koji će u nekim trenucima stvarati i mučninu, suze, poriv za zatvaranjem knjige. Koliko emocija prožive glavni likovi, proživi i onaj tko njihovu priču čita. Love-hate odnos između nesvakidašnjeg para prenosi se i na čitatelja.

Unatoč već spomenutom kaotičnom načinu pisanja (koji se, usput budi rečeno, prema kraju knjige ublažava, ili je to samo subjektivni dojam uslijed onog navikavanja), postoji nešto poetično, boemsko u ovoj knjizi. Na trenutke sam imala osjećaj da čitam nešto iz romantičnih godina s kraja osamnaestog na prijelaz u devetnaesto stoljeće… poput Patnji mladog Werthera u opisima ljubavi, samo na modernijim drogama 🙂 Teško mi je opisati što je to točno što mi se svidjelo u knjizi, budući joj je puno lakše naći zamjerke, naročito u stilu i šokantnim dijelovima, ali svidjelo mi se čitati ju. Svidjela mi se priča, svidjela mi se oštećenost likova koju su s toliko žara željeli “popraviti” zbog ljubavi, svidjela mi se ta neka idealizirana, boemska ljubav, koja je u svojoj savršenosti prepuna glupih i teških grešaka, ali opet od nje se ne odustaje. I, iskreno, mislim da priča ne bi imala ni blizu toliku jačinu da se radilo o likovima s manjom razlikom u godinama. Zrelost jedne osamnaestogodišnje djevojke i tridesetosmogodišnjeg muškarca, toliko su usporedive da je jednostavno logično da kreću na put samospoznaje i sazrijevanja zajedno.

Za kraj, mali disclaimer: iako se knjiga meni dovoljno svidjela da joj udijelim maksimalnu ocjenu na Goodreadsu, ne odgovaram za moguće primjedbe ukoliko vama ne bude po ukusu 🙂 Knjiga je vrlo neobična i vrlo kaotična, ali u suštini pripovjedački bogata i emotivna, no kako se ja nikako ne bih mogla priviknuti na cipele broj premale, tako vjerujem da postoje čitatelji koji, unatoč trudu i ustrajnosti, jednostavno neće moći “ufurati se” u ovu knjigu. I to je više nego u redu. To ne znači da ste nedovoljno inteligentni za nju, kako je rekla moja draga Alis (kojoj također knjiga nije sjela), to samo znači da ona nije dovoljno dobra za vas i da trebate krenuti dalje. U knjigama trebamo uživati, a ne mučiti se čitajući ih – toga nam je dosta bilo u školi s lektirom 😉

Ukoliko se ipak odlučite na čitanje ove knjige, voljela bih čuti vaša mišljenja bez obzira jeste li ju dovršili, ili odustali nakon par stranica.

20190103_084354-1-01
*držač za knjige sa slike, koji je izrađen u suradnji časopisa Bravacasa i mladih dizajnerica iza brenda Deez Produkt, možete pronaći u knjižarama Znanja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s